Palautteen merkitys - mikä se oikeastaan on?

07.07.2024
Palaute
Palaute

Ihanaa heinäkuuta suukkosuut!

Olen tässä kevään mittaan pohtinut tätä palauteaihetta enemmän ja vähemmän, edestä ja takaa. Kuten olette varmaan huomanneet olen ilolla ja kiitoksella halunnut myös jakaa ne teidän kanssa somessa. Tässä mun päätelmiä ja ajatuksia asiasta- se on oikeesti meille kaikille hurjan tärkee asia- saada ja antaa palautetta, oli se sitten positiivista tai vähemmän positiivista. Vastuu on toki kuulijalla/lukijalla ja myös sillä annetaan mahdollisuus- yhdestä näkökulmasta ;)

Palautteen merkitys on todella valtava niin yrittäjille kuin yksityishenkilöille. Se on vähän kuin kompassi, joka ohjaa meitä oikeaan suuntaan, auttaa parantamaan toimintaamme ja antaa suunnattomasti voimaa jatkaa matkaa eteenpäin. Palautteen avulla pääsemme nimenomaan kehittämään itseämme, tuotteitamme ja palveluitamme, ja samalla se toimii erittäin tärkeänä ja voimaannuttavana motivaattorina, joka vie meitä eteenpäin.

Kuinka se palaute sitten kehittää?

  •  Se kehittää osaamista ja tietämystä: 

Palaute antaa meille arvokasta tietoa siitä, missä ollaan onnistuttu ja missä on parantamisen varaa. Yrittäjille (kuten mä) tämä voi tarkoittaa esimerkiksi asiakaspalvelun, tuotteen laadun tai markkinointistrategian parantamista. Yksityishenkilöille palaute voi tarjota näkemyksiä omasta käytöksestä, työskentelytavoista, oppimisesta tai sosiaalisista taidoista.

  • Antaa mahdollisuuden parantamiseen ja muutokseen: 

Rakentava palaute auttaa tunnistamaan pienet ja suuret kehityskohteet ja antaa konkreettisia vinkkejä, kuinka voi parantaa ja tarvittaessa muuttaa toimintaa. Tämä voi johtaa suurempaan asiakastyytyväisyyteen kaltaisillani yrittäjillä ja isoon henkilökohtaiseen kasvuun sekä oivalluksiin omassa toiminnassa yksityishenkilöillä.

  • Tukee innovointia: 

Se myös rohkaisee kokeilemaan uusia ideoita, toimintamalleja ja lähestymistapoja. Palaute tarjoaa erilaisia näkökulmia ja kannustaa ottamaan (suuriakin) riskejä, jotka voivat johtaa merkittäviin innovaatioihin ja parannuksiin. Mun kohdalla esimerkiksi uusiin hoitomenetelmiin kouluttautumista kuten viimeisimpänä käsiakupunktion opiskelu ja tarjoaminen uutena hoitona sulle.

Kuvituskuva aiheesta
Kuvituskuva aiheesta

Palaute antaa voimaa ja vie eteenpäin

  • Motivoi ja lisää itsetuntoa: 

Positiivinen palaute voi olla uskomattoman voimaannuttavaa. Se vahvistaa, että olemme oikealla tiellä ja antaa lisäenergiaa jatkaa työtä. Yrittäjille tämä voi tarkoittaa lisääntynyttä motivaatiota kasvattaa liiketoimintaa, ja yksityishenkilöille se voi tarjota tarvittavaa itseluottamusta uusien haasteiden kohtaamiseen.

  • Luo luottamusta ja vahvistaa suhteita: 

Avoin palautekulttuuri rakentaa luottamusta ja vahvistaa suhteita. Kun palautetta annetaan ja otetaan vastaan rehellisesti ja kunnioittavasti, se parantaa kommunikaatiota ja yhteistyötä niin työpaikoilla kuin henkilökohtaisissa suhteissa.

  • Auttaa selviämään haasteista: 

Rakentava palaute auttaa näkemään haasteet ja ongelmat uudesta näkökulmasta. Se voi tarjota ratkaisuja ja keinoja, joilla selvitä vaikeista tilanteista ja jatkaa eteenpäin entistä vahvempana.

Miksi sitten ihmiset antavat palautetta suhteellisen vähän nykypäivänä?

Oletko sä samaa mieltä alle listaamistani syistä yleisesti palautteen antamisen vähyydestä?

- Pelko negatiivisesta reaktiosta: Monet ihmiset pelkäävät, että heidän palautteensa otetaan vastaan väärin tai että se aiheuttaa negatiivisia tunteita. Tämä voi johtaa siihen, että palautetta jätetään antamatta, vaikka se olisi tarpeellista ja hyödyllistä.

- Ajan puute: Kiireinen elämäntyyli ja ajan puute voivat estää ihmisiä antamasta palautetta. Monesti palaute jää antamatta yksinkertaisesti siksi, että ei vaan oo aikaa pysähtyä ja kirjoittaa tai keskustella siitä.

- Taitojen puute: Kaikki eivät vain tunne olevansa riittävän taitavia antamaan rakentavaa palautetta. Pelko siitä, että sen muotoilee väärin tai että se koetaan hyökkääväksi tai muutoin ulkoasultaan "puutteeliseksi", voi estää palautteen antamista.

- Eri kulttuurit: Joissain kulttuureissa suora palaute ei oo yhtä yleistä tai hyväksyttyä kuin toisissa. Tää voi vaikuttaa siihen, kuinka usein ja millä tavoin palautetta annetaan vai annetaanko ollenkaan jos se ei ookaan suvaittavaa.

Summasummarum:

QR-koodi mun Facebookin arviointeihin- mikäli sä oot käyttänyt mun palveluita, niin olisin kiitollinen jos käyt rustaamassa oman kokemuksesi sinne mun palveluista
QR-koodi mun Facebookin arviointeihin- mikäli sä oot käyttänyt mun palveluita, niin olisin kiitollinen jos käyt rustaamassa oman kokemuksesi sinne mun palveluista <3

Palautteen rakentavuus on mun mielestä avainasemassa sen joka suhteessa. Kun on nähnyt jossain niitä ikäviä "ihan p***a, * en mee ikinä enää, täysin per****ä, niin tuon kaltaisissa palautteissa se kertoo enemmän musta antajan pahasta olosta- liittymättä välttämättä lainkaan asiaan mistä palautetta antaa. Tuollaiset eivät mun mittapuun mukaan kuulu mitenkään rakentavuuteen ja rehtiin palautteeseen, mistä voisi kehittyä saati ammentaa voimavaroja, päinvastoin niissä halutaan vain haukkua ja aiheuttaa pahaa oloa kenties omasta katkeruudesta johtuen.

Mun mielestä rakentava palaute on erittäin voimakas työkalu, joka kehittää, antaa voimaa ja vie eteenpäin niin mun kaltaisia yrittäjiä kuin yksityishenkilöitäkin. Vaikka palautteen antamiseen saattaa liittyä haasteita, on kuitenkin tärkeää ymmärtää sen tarkoitus ja merkitys, sekä pyrkiä luomaan ympäristö, jossa palautetta annetaan ja vastaanotetaan avoimesti, rehellisesti, rakentavasti ja kunnioittavasti. Silloin me kaikki voidaan kasvaa ja kehittyä paremmiksi versioiksi itsestämme, niin yrittäjinä kuin yksityishenkilöinäkin. Vai mitä?


<3:llä Pietu  

PS. Jos sulle tuli fiilis, että haluat antaa palautetta Googlen sivustolle mun palveluista- otan senkin ilolla vastaan! Tässä myös suora linkki Googlen arvosteluihin ja nupiksi sun palaute saattaa päästä mun sosiaalisen median sivuilleni julkaisun muodossa:) 

Googlen arvosteluun

PPS. Käytän sitä nimeä mikä palautteessa lukee- jos et halua sähköpostinimeäsi näkyviin, jätä palautteen perään haluamasi nimimerkki